logo Ľahký prevod

www.lahkyprevod.sk

O cykloturistike, pri ktorej nejde o život.
©: PD 2008+ | otázky a pripomienky: lahkyprevodkontaktlahkyprevod.sk
 

"Zo všetkých lások najúprimnejšia je láska k jedlu." - George Bernard Shaw

(verzia pre tlač)

Strava v akcii

Účelom stravy v akcii je prežiť v zdraví a v plnej sile až do konca poslednej etapy zájazdu. Dôležité je vedieť si čo najlepšie vybrať z toho, čo máme k dispozícii, teda z toho, čo vezieme so sebou alebo vieme zohnať priamo na mieste.

Raňajky v campingu, Livigno

Nielen v horách dobre padnú výdatné raňajky.
Camping Livigno, Taliansko, 2005

 

Rýchla a pomalá energia
(glykemický index)

Pomalá energia (alebo podľa jednej reklamy "energia dodávaná pozvoľna") je to čo potrebujeme najviac. Záťaž je dlhodobá, takže aj energiu je nutné dopĺňať prakticky neustále počas celého dňa.
Inšpirácia môže byť u profíkov: Proteínové tyčinky požujeme aj za jazdy, alebo si odhryzneme pri prezeraní mapy, doplňovaní vody či čakaní na semaforoch. Z čistokrvnej chémie je to napríklad maltodextrín, ktorý sa dá rozpustiť vo vode. Ale vysvetľujte alžírskemu colníkovi, že ten biely prášok je vlastne cukor a naozaj sa nedá šnupať :-). Bežne používané sú müsli tyčinky, ale každý si časom nájde to svoje, na čom vydrží "šlapať". Napríklad tyčinky sójové, čokoládové, croissanty...

Rýchla energia je nevyhnutná, ak sme sa zabudli (či skôr sa nestihli) najesť, alebo pred nami vyrastie "stena", ktorá nevyzerá na bežný turistický štandard. Takže radšej dodať bez váhania telu niečo naviac, ako chytiť hlaďák v stúpaní...
Cyklistický evergreen je banán, sú ľudia, čo jazdia na sušené hrozienka, alebo luxusnejšie figy. Profi riešenie sú energetické gély.



Či nám strava dodá energiu pomalú alebo rýchlu, je dané jej glykemickým indexom. Ten sa nedá uhádnuť na prvý pohľad, treba mať v pamäti aspoň pár základných potravín. Priemerný cykloturista síce po troch dňoch v sedle zožerie všetko čo uvidí a na glykemický index veľmi nepozerá, ale pre poriadok aspoň niekoľko príkladov:

    Nízky glykemický index:
    sója, šošovica, zelená fazuľka, fruktóza, jablká, hrušky, čerešne,
    grapefruity, nízkotučné mlieko, arašidy(!)

    Stredný glykemický index:
    jablkový džús, pomaranče, zrelé banány, kukurica, celozrnný chlieb,
    špagety, ryža, varené zemiaky

    Vysoký glykemický index:
    hrozienka, repný cukor, med, glukóza, čokoládové tyčinky, biely chlieb,
    pečené zemiaky, zemiaková kaša, varená mrkva(!)


"Drevorubačská" strava

V zásade je akákoľvek strava (nemám na mysli vysokopercentné liehoviny :-)) lepšia ako žiadna. Riziko, že človek pri cykloturistike priberie, je prakticky nulové. Treba však dávať pozor, aby sa po jedle človek vládal ešte pohnúť. Také vepřo-knedlo-zelo s pivom môže byť fajn na večeru v kempe, ale nie na obed v polovici stúpania na 2500mnm horský prechod s 12% sklonom.

Berberská whisky, Asilah

Berberská whisky - kopa čerstvej mäty, vriaca voda
a cukor. Nedá sa po nej zaspať.
Asilah, Maroko, 2007

 

Tekutiny

Čím viac sa potíme, tým viac ich strácame. A spolu s nimi aj minerály. Čistá voda teda nie je to najlepšie. Radšej volíme podľa svojho gusta ochutené minerálky, ľadový čaj, ovocné šťavy. Dodajú nám aj trocha energie. Všetko samozrejme skôr bez bubliniek, ktoré okrem iného spomaľujú trávenie. Profík by asi volil "jonťák" od nejakej vychytenej firmy.


Regenerácia

Nie je dobré zaspávať so škvŕkaním v bruchu. Noc je príležitosť dať sa opäť dokopy. Treba myslieť na to, že ráno sa ide ďalej. Takže večeru neodfláknuť, aj keby sa malo variť potme. Priemerný kulturista by si dal ešte po večeri pred spaním proteínový nápoj (gainer), my si dáme všetko čo máme :-).



Aspoň jedno teplé jedlo denne

Máločo poteší po šiestich hodinách krútenia nohami tak, ako kurací rezeň, pizza, kebab alebo hoci McChicken menu s dvojitými hranolkami. Kopa dobrého jedla robí s morálkou zázraky. Človek si sadne, vydýcha sa, uvoľní a užíva si odmenu za odmakané kilometre. A nezáleží na počasí. Hlad je zlý vždy. A v daždi a nečase určite viac pomôže tanier slepačej polievky ako poldeci rumu.


...pokračovať na:  Klasické cykloturistické menu...